Kokos – en nyttig favorit

Madonna, Rihanna och svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson.
Där har du några av de kändisar som hakat på den hälsosamma kokostrenden.
Byt ut matfettet mot kokosolja och du har hastigt och lustigt gjort bakverket avsevärt mycket nyttigare och i många fall också godare!

De senaste åren har trenden med att använda kokosfett blivit allt starkare. Många kändisar har hakat på kokostrenden och bilden av Madonna och Rihanna som sippade kokosvatten spreds snabbt i skvallerpressen och gjorde kokosnöten närmast geniförklarad.

Hyllad av stjärnkocken
Och visst är kokosoljan en extremt hälsosam produkt. New York-baserade svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson är en av dem som gärna lyfter fram kokosoljans förtjänster.
– Kokosoljan är en av de absolut bästa fettkällorna. Den består av medellånga fettsyror som är lättare att bryta ner och metabolisera till energi än andra fettsyror, som ofta lagras i kroppen som fett för senare användning, har Samuelsson sagt.

Används i bakning
I bakningen finns massor av potentiella användningsområden. Förutom kokosoljan är kokosflingor, kokossocker, kokosmjöl och kokosnektar ingredienser som både kan förhöja smaken på kakan och göra den nyttigare.
Jag har plockat ut två favoritrecept med kokos som en av huvudingredienserna. Ett tredje – min systers fantastiska kokostoscakaka – hittar du i en tidigare bloggpost på: http://forheavenscake.blogg.se/2013/june/syster-marias-kokostosca.html


FAKTA/Kokosnöt

 Kokosnöten är – namnet till trots – ingen nöt utan en frukt, närmare bestämt en stenfrukt. Innanför fruktköttet finns kokosvatten, och i takt med att kokosnöten mognar omvandlas vattnet till fruktkött. Kokosnötter väger upp till 3 kilo och innehåller en halv liter kokosvatten. De är bäst att skörda när de är färska och har ett grönt skal. På sanskrit kallas kokosträdet vriksha, vilket betyder "träd som ger allt som är nödvändigt för att leva". Ett bra namn eftersom nästan alla delar av trädet kan användas. (Källa: http://holistic.se)

 

Raw chokladtårta med hallontopping (12 bitar)

Botten: 3 dl mandel, 1 msk kokosolja, 1 msk kakaosmör, 1 tsk agavesirap, 1 tsk citronjuice
Smält kakaosmöret och kokosoljan i vattenbad. Mixa mandeln till grovt mjöl och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa till en deg som du trycker ut i en form med löstagbar botten (klä den med plastfolie innan så tårtan blir lätt att lossa).

Fyllning: 5 dl cashewnötter, 3 dl rå kakao, 3 avocado, 0,5 dl agavesirap, 1 dl vatten
Mixa nötterna till fint mjöl, tillsätt resten och mixa till en slät och kletig smet.
Bred ut fyllningen över botten i formen.

Topping: 8 dl Jordgubbar och hallon, 2 msk Agavesirap, 2 dl kokosolja
Tina bären helt om de varit frusna. Mixa dem med agavesirapen. Smält kokosoljan i vattenbad och häll i de mixade bären. Rör tills kokosoljan och bären har smält ihop helt. Häll toppingen över fyllningen och ställ in allt i frysen ett par timmar. Ta ut kakan ur formen och skär i bitar. Ät och njut!

 

Bountybollar (25 st):

Ingredienser:
50 g Arla® Svenskt Smör
2 12 dl kokosflingor
2 dl florsocker
12 dl Arla® vispgrädde
200 g choklad

Gör så här: Smält smöret och blanda med kokos, florsocker och grädde. Låt stå 5-10 min. Rulla till bollar och ställ dem i frysen i minst en timme. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Doppa bollarna i chokladen och ställ på bakplåtspapper. Strö ev över kokosflingor eller dekorerna med chokladlöv.