Störst, bäst, men inte vackrast ...

MYSIGA MARIACAFÈET HAR YSTADS BÄSTA KANELBULLE

Egentligen är jag av den uppfattningen att alla årets dagar är synnerligen lämpliga att förse magen med goda bakverk på, men när vi nu – sedan 15 år tillbaka – har en speciell dag just för vår folkkära kanelbulle, ja då är det klart att man ska fira lite extra.

Därför kastade jag mig imorse ut i den dimma som låg tätare än spänningen i en Wallander-film över Ystad, för att jaga kanelbullar hos stadens morgonpigga bagerier. Fyra av dem hade slagit upp portarna före klockan 8 och det är dessa som inkluderas i det test som den arla kanelbullssafarin utmynnade i.

I juryn satt jag själv samt min hustru Daniela och min 7-åriga dotter Bianca.

Så varsågoda – här är min personliga ranking över Ystads bästa kanelbullar 2014.
(OBS! I testet har hänsyn endast tagits till smak, konsistens och utseende – i den ordningsföljden – och alltså INTE till priset)

1. Mariacaféet
En klassisk kanelbulle som smakar som kanelbullar gjorde förr. Mjuk, lagom sött och bra balans i kryddningen. En enkel men mycket god kanelbulle utan krusiduller. Inte den mest estetiskt tilltalande bullen i testet, däremot störst och (viktigast av allt) enligt samtliga jurymedlemmar även den godaste.
Betyg: 5

2. Söderberg & Sara
Förhandsfavoriten är testets vackraste bulle. God smak och precis lagom kanelsmak, men ... vi saknar något. Borde inte en kanelbulle från ett surdegsbageri vara bakad på surdeg? Det är juryns bestämda uppfattning att det hade tillfört ytterligare en dimension som sannolikt skulle ha gett Söderberg & Sara segern i årets kanelbullstest.
Betyg: 4

3. Hartmanns Konditori
Bra sockring och god smak. Kardemumman ger bokstavligt och bildligt bullen lite extra krydda i positiv bemärkelse. Bullen känns dock lite torr och Hartmanns räcker inte mer än till bronsmedalj i detta test.
Betyg: 4

4. Café Diana
Lite tam smakmässigt och kanske aningen undergräddad. Klart godkänd ändå.
Betyg: 3

Samlat omdöme: klassen på Ystads kanelbullar får anses vara mycket hög. Till och med testets sämsta bulle framkallade gillande mumlanden mellan tuggorna.

I dagarna ska undertecknad tillsammans med hustru försöka bräcka hela kvartetten genom att baka en kanelbulle som har ALLT. Huruvida vi lyckas återstår att se ...
Bloggen återkommer med såväl rapport som recept från det kulinariska äventyret.

Kanelbullshälsningar / Kostas

FAKTA /Kanelbullens dag
Kanelbullens dag firar vi den 4 oktober, varje år ända sedan 1999. 2014 firar vi alltså bulldagens 15-årsdag! Dagen instiftades av Hembakningsrådet, för att vi ville fira vårt fyrtioårs-jubileum. Vi ville helt enkelt hylla vår hembakartradition genom att lyfta fram ett älskat bakverk. Vi ville också skapa en tradition som alla kan delta i. Höstens skördetid innebär också högsäsong för bakning i svenska hem.

 
 
Baka, Kaka, Recept, Ystad - kanelbulle