Cakeballs – enkla och delikata


Även Posten har hakat på baktrenden med sin frimärkskarta bestående av illustrationer föreställande diverse olika småkakor. Ett måste för kakälskande filantroper! Posten har även tryckt upp speciella vykort med motiv av och recept på så kallade Cakepops. Snygga och prydliga och perfekta för personliga och söta sommarhälsningar eller inbjudningar till släkt och vänner. Mer på ämnet post och kakor blir det framöver då jag berättar om företaget som kombinerar just postorder och bakning på ett annorlunda och synnerligen kreativt sätt...
 
 
På tal om Cakepops så finns en närbesläktad variant av dessa som heter Cakeballs och som jag är omåttligt förtjust i. Inte bara för att de är oerhört goda – de är också väldigt enkla att göra.
Min favorit bland kakbollarna är de som grundas på jordnötssmör och digestivekex. Hur simpla som helst att slänga ihop och de passar perfekt på Afternoon Tea-trayen eller när du får oväntat besök. För att inte tala om barnkalaset – alla kids älskar dessa läckerheter ...
 
Här är "receptet" (om man nu klistra den etiketten på en kaka baserad på endast fyra ingredienser ...):
 
INGREDIENSER:
*Ett paket digestivekex (helst Digestive Oiv från Göteborgskex)
*En burk jordnötssmör (helst utan crunch eftersom kaksmulorna ger tuggmotstånd i sig, men det har inte så stor betydelse).
*Mörk eller vit choklad av så bra kvalitet som du har råd med eller som du tycker att dina gäster är värda... :)
 
GÖR SÅ HÄR:
1) Krossa kexen i en mixer eller i en ren platspåse som du knyter ihop (se till att inte få in en massa luft i påsen för då kan den spricka när du utför manövern) och sedan trampar runt på. Har du barn och de är med och bakar är detta ett moment som de uppskattar att få utföra.
2) Blanda kexsmulorna med jordnötssmöret.
3) Forma degen till bollar i valfri storlek.
4) Ställ in bollarna i kylen en stund. Under tiden smälter du chokladen över vattenbad eller i mikron (använder du vit choklad så får du vara försiktig så att den inte bränns vid eller blir torr).
5) Ta ut bollarna ur kylen och doppa dem i den smälta chokladen (jag brukar bara doppa halva bollarna, det blir så kladdigt om man ska doppa hela).
6) Dekorera med strössel, chokladlöv eller annat vackert.
7) Låt bollarna stå i rumstemperatur en stund, ställ sedan in dem i kylen. Ta ut dem 5-10 minuter innan de ska serveras.
8) Njut ...
 
I bloggen Sockerrus – som jag gillar skarpt – hittar du fler recept i denna genre.