Syster Marias Kokostosca

Idag är det premiär för Veckans gästrecept. Först ut är min älskade syster Maria som bidrar med ett recept på toscakaka med kokostouch. Maria är lärare i småländska Nybro och eleverna i hennes klass är galna i den här kakan.

Förutom kokossmaken i själva toscan är den kakaobaserade bottnen en smakhöjare jämfört med den traditionella ljusa toscakakan. Visste du förresten att Toscakakan lär ha fått sitt namn efter Puccinis berömda opera...?
 
Välkommen att skicka in era favoritrecept till [email protected] – jag lovar att publicera så många som möjligt!

RECEPT:

KAKA:
200 g smör
4 st ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl

GLASYR:
200 g (4-5 dl) kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
75 g smör

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200°C.

Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25 x 35 cm med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao.
Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.

Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter. Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

Häll smör, grädde, socker, sirap och kokosflingor i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.
Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen.

När kakan svalnat, sätt in den i frysen i några timmar. Ta ut och skär kakan i fyrkanter med en vass kniv. Ät och njut!