Blåbär - bagarens guld ...

Vid den här tiden på året talas det mycket om "Skogens guld", ett begrepp med vilket man allt som oftast syftar på kantareller.
Och visst, den så hett eftertraktade matsvampen är delikat i stekpannan – bäst gör den sig enligt mig i all ankelhet i smörstekt form ovanpå en rostad brödskiva – men för oss bakar hellre än lagar mat finns en annan råvara som bättre förtjänar detta så förnäma epitet.
Ty att klistra etiketten skogens guld på Vaccinium myrtillus, som är det latinska namnet på blåbär, är för mig en självklarhet även om det rent visuellt inte är lika passande som för den gyllenfärgade kantarellen.
Jag avgudar i alla fall det lilla bäret och använder så ofta jag kan i bakningen.
Muffins, tartletter, bullar och tårtor … det finns massor av läckra bakverk med blåbär som bärande ingrediens.
Min personliga favorit är dock blåbärscheesecake och all helst ska den bakas från Leilas grymma recept.
Varsågoda – bara att sätta igång!
Kakan går även att avnjuta i kaféet hos Trädgårdstjänst i Ystad på lördag mellan klockan 10 och 14.

NEW YORK BLUEBERRY CHEESECAKE

INGREDIENSER:
Kexbotten:
300 g digestivekex
150 g smör

Cheesecakesmet:
600 g philadelphiaost
2 1/2 dl kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit kvalitetschoklad
1 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
5. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
6. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
8. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
9. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
10. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
11. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
12. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.