JULIAS KOLAKAKA

 
Min kusins dotter Julia är ett riktigt konditorämne, en framtida stjärnbagare om hon själv vill. När Julia nyligen tog studenten överöstes hon av presenter med favorithobbyn bakning som gemensam nämnare. Det var formar, receptböcker, spritsset, cakepopsredskap och en massa andra bakrelaterade prylar som tillsammans skulle kunna fylla ett helt kafé. Och vem vet – kanske öppnar Julia ett litet sommarkafé någonstans i den småländska lantidyll hon är uppväxt i.

På studenfesten dukade Julia och hennes mamma upp en härlig buffé av delikata kakor. Rent visuellt var den vackra princesstårtan kronan på verket men åtminstone mina smaklökar tände mest på den smaskiga kolakakan som Julia själv hade bakat. Mandel, kola och dajm i ljuvlig förening. Yummy!
Receptet finner du nedan och det är inte alls omöjligt att jag bjuder på fler recept ur Julias repertoar i framtiden.
 
Botten:
400g malda mandlar
5 dl socker
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
10 äggvitor
 
Gör så här: Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner sockret. Vänd ner övriga ingredienser. Häll smeten på bakplåtspapper i en långpanna och grädda i 30 min i 175 grader.
 
Kräm:
10 äggulor
3 dl socker
2,5 dl ovispad vispgrädde
200g blockchoklad
250g smör
 
Gör så här: Sjud äggulor, socker och grädde under vispning tills krämen har tjocknat. Lägg choklad och smör i krämen och rör tills det smälter (lite i taget). Bred på kall kräm på botten. Så här långt kan kakan förberedas.
 
Garnering:
5 dl vispad grädde läggs ovanpå krämen. Garnera med exempelvis krossad dajm.