Sockertoppen: Wahlgrens Bageri & Café

Idag är det premiär för Sockertoppen – min egen personliga guide till Skånes bästa fikaställen. Med jämna mellanrum kommer jag att besöka skånska kaféer för att sedan, om jag anser att de förtjänar att få ovan nämnda etikett klistrad på sig, skriva om dem i denna blogg. Märk väl att jag inte kommer att publicera några negativa recensioner. Om jag inte anser att kaféet i fråga platsar på Sockertoppen, blir det således inget blogginlägg. Inte heller kommer jag att rangordna kaféerna. Så vad är då syftet med detta undrar du kanske? Jo, förutom att jag får kombinera två av de saker jag älskar mest i livet – fika och skriva – är Sockertoppen tänkt att fungera som en sorts guide för dig när du ska välja kafé för din fikastund. Först ut i den här bloggserien är Wahlgrens Café och Bageri i Blentarp. Trevlig läsning!
 
 
”Värt en omväg” är ett uttryck som ofta används i omdömen av restauranger och kaféer. Enligt min världssyn är en fikautflykt alltid en god investering, såväl i tid som ekonomiskt. Men det är klart att det är lättare att skaka av sig en dålig upplevelse om hemresan tar 5 istället för 50 minuter. Någon risk att få negativa intryck löper du emellertid inte vid ett besök hos Wahlgrens Café & Bageri i Blentarp. Här, i den lilla orten vid vackra Romeleåsens övre del, finns såväl vandarhem och livsmedelsaffär som gästgiveri och kafé. Det sistnämnda drivs av duktiga bagaren Elin Wahlgren som för ett par år sedan tog över lokalen där Blentarps gamla lanthandel en gång huserade. Jag hade hört mycket gott om kaféet och bestämde mig för att tillsammans med min kompis Johan avlägga en visit. Ryktet om de goda bakverken och den mysiga atmosfären visade sig inte vara överdrivet. Om stället är värt en omväg? Är jorden rund? Tillåter Kakmonstret cookies i sin webbläsare? 😀

Nostalgi och hög mysfaktor
Inom mig har det sedan länge frodats en dröm om att en gång öppna ett eget kafé. I drömmen är golven schackrutiga och atmosfären präglad av färger, prylar och detaljer som ger retronostalgiska vibbar. Det vill säga – precis så som det ser ut på Wahlgrens Café & Konditori i Blentarp. Jag och min fikakompis Johan hinner knappt kliva in genom porten förrän jag utbrister i ett högljutt ”wow"! Det är gott om platser både utomhus – där ett gäng långfärdscyklister slagit sig ner – och inomhus, men det känns ändå luftigt och inte alls trångt. Vilket ju så här i Corona-tider kan vara värdefull information. Jag noterar också att det tillhandahålls böcker, tidningar och sällskapsspel för den som vill ha lite underhållning mellan bakverken. Här skulle man lätt kunna tillbringa en halv dag, tänker jag medan jag med otåliga smaklökar och längtan i blick synar alla godsaker i glasdisken.
 
 
Beslutsångest; jag vill testa ALLT!
Jag botaniserar ivrigt i utbudet av olika kaffedrycker. Cappuccino, latte eller cortado ...? Nej, det får bli en härligt svalkande islatte på havremjölk. Kaffet kommer från Fogarolli vilket borgar för kvalitet. Betydligt svårare är det att välja bakverk. Jag vill ju testa ALLT! Rabarberkakan med kokostosca och vaniljsås lockar och de frasiga mandelcroissanterna ser nästan farligt läckra ut. För att inte tala om kanelbullarna ...😀 Min till synes obotliga ambivalens spökar alltid i fikarelaterade sammanhang. Att menyn innehåller en lyxig räkmacka med handskalade och MSC-certifierade räkor gör inte precis valet lättare. Beslutsångesten sätter klorna i mig men efter mycket velande pekar jag till slut på en katalan och en rabarbertartlett med italiensk maräng. Mums! Johan nobbar sötsakerna för en grillad smörgås med ost och en till kaféets karaktär utmärkt passande Fritz-Kola. Både tartletten och katalanen smakar utsökt och kaffet är precis så gott som jag trodde. Och att döma av Johans nöjda mumlande mellan tuggorna kan samma sak sägas om mackan. ”Magnifik” lyder för övrigt hans betyg på den tillhörande såsen.
 
 
Ett varmt och vänligt bemötande
Wahlgrens Café & Bageri är verkligen trivsamt på alla sätt. Jag har redan lyft fram den härliga retrokänslan i inredningen, som delvis återfinns även på husets utsida. En i sammanhanget ännu viktigare aspekt är det varma och vänliga bemötandet som vi får av tjejerna. Servicen är oklanderlig trots att det vid vårt besök är ganska hårt tryck i kaféet. Handikappanpassad toalett och skön musik som strömmar ur högtalarna på låg volym, är ytterligare faktorer som bidrar till mitt positiva omdöme. Och så avslutningsvis en annan liten detalj som fångar min uppmärksamhet; det finns en besticklåda med särskilda tårtgafflar! Bara riktiga fikaställen tillhandahåller sådana. 🙂 Bravo!


Öppettider: tors – sön 7.30 – 16. Adress: Gamla vägen, 275 61 Blentarp. Telefon: 0416 – 133 83. Klicka här för vägbeskrivning.



baka - kaka - tårta