Mormors mumsiga mazariner

M som i Malmberget.
M som i Mormor. 
M som i mazariner. 
Mmmm… 
 
Ända sedan jag var en liten grabb har jag haft  ett speciellt förhållande till mazariner. 
Under sommarloven besökte jag ofta mina morföräldrar långt uppe i de nordligaste delarna av vårt land där de bodde i det lilla gruvsamhället Malmberget. Fisketurerna till Kaitumälven resulterade inte så ofta i stora fångster, men innehöll alltid minnesvärda fikastunder i den härliga naturen.
Oftast bestod lunchlådan av polarkakor med skinka eller renkött, bredda med en riklig mängd bregott i vilken de ettriga myggorna ofta fastnade och därmed höjde smörgåsarnas proteinhalt. 
Ibland hände det att det även låg något sött i plastburken. Min mormor var duktig på att baka och särskilt vass var hon på mazarinkaka som hon skar i rutor, frös in och tog fram på fiskeutflyktens morgon. 
Lagom till eftermiddagen hade mazarinerna tinat och tillsammans med en kopp varm choklad eller en mugg saft blev de som regel dagens höjdpunkt.
Jag tänker alltid på mormor och morfar när jag äter mazarinkaka och jag har genom åren både smakat och bakat många goda varianter av den på mandelmassa så ljuvliga kakan, av vilka jag nedan presenterar min absoluta favorit. 
Ingen av dessa mazarinkakor kan dock mäta sig med din, kära mormor Rut! 
Så detta inlägg är en hyllning till dig. 
Du är bäst …
 
***
Jag brukar variera mazarinkakan beroende på årstid och så här på sommaren passar det bra med hallon i glasyren. Här är mitt favoritrecept: 
 
INGREDIENSER:
Kakan:
175 gram smör
75 gram mandelmassa
1 ägg
7-8 droppar bittermandelarom
1,5 dl mjölk
2,5 dl socker
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Hallonglasyr:
1,5 dl  florsocker
1 dl  hallonsylt

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 150°. Smält smöret. Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop ägg, bittermandelarom och mjölk i en skål. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver under omrörning. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–40 min.
Låt kakan svalna något. Rör ihop florsocker och hallonsylt och bred det över kakan.
Garnera med färska hallon och en kvist citronmeliss om du har hemma. Förvara gärna kakan i kylen en stund innan den ska serveras.

Receptet på annan somrig mazarintårta (med fläderkräm) – komponerad av allas vår bakdrottning Leila – hittar du på följande länk: LEILAS MAZARINTÅRTA
 
 
Leila - baka - kaka - semester - tårta