Hopp Schwiiz!

 

Schweizisk gastronomi är främst känd för ostar i världsklass och choklad av högsta kvalitet.
Men även bakverken är värda all respekt.
Med en höstresa till det lilla alplandet i ankommande bjuder jag idag på ett par recept med schweizisk anknytning,


Choklad, klockor, tåg som går som klockor, världens bäste tennisspelare genom tiderna, underbar alpnatur, skidåkning, delikata ostar …

Schweiz är känt för mycket och eftersom det är ett av mina absoluta favoritländer i världen – och jag faktiskt just kommit hem från en resa just dit – passar jag i dag på att hylla landet på redaktionell plats.

Utbildad i Schweiz

Även när det gäller bakning ligger Schweiz i framkant. Den svenske mästerkonditorn Jan Hedh har exempelvis utbildat sig på en av världens främsta konditorskolor i Zürich och han har hämtat mycket inspiration från schweizisk baktradition. Varje region, eller kanton som det heter, har sina egna specialiteter och det finns en del smaskiga bakverk med schweiziskt ursprung.

Gott med nötter

Schweizisk valnötskaka, eller Engadiner nusstorte som är det korrekta namnet, är en riktig läckerhet som du kan hitta på de flesta konditorier i det alpina paradiset. Brunsli (se recept här intill) är en frisk och mycket god mandelkaka med smak av nejlika som ofta finns på dessertbordet i juletid.

Min egen schweizerkaka är dock en liten fuskvariant där jag använder schweizernötschoklad som täcke på en mandelbaserad botten. Enkelt – men ljuvligt gott, speciellt med en klick grädde som extra touch.

Hopp swiss!

Vill du veta mer om schweizisk gastronomi? Surfa då in på schweiziska turistbyråns utmärkta sajt.


SCHWEIZERNÖTSKAKA

Smet:
2 st ägg
3 dl socker
100 g mald sötmandel
1.25 dl vetemjöl

100 g smällt smör eller margarin

Topping:
200 g schweizernötschoklad
7 msk grädde
1 msk smör

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke ca 5 min.
2. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist smöret i bunken.
3. Se till att smeten är jämn.
4. Häll allt samman i en smord rund kakform gärna med löstagbar kant.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg.
6. Ta ut kakan och låt den svalna något.
7. Smält under tiden chokladen i en kastrull på spisen på låg värme.
8. Rör ner grädden och till sist smöret i chokladen.
9. Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen.
10. Färdig att servera – helst med en klick grädde!

 

BRUNSLI

Ingredienser:

450g rivna mandlar
450g florsocker
75 g kakaopulver
3 äggvitor, uppvispade
2 msk kirsch eller citronsaft
1 tsk kanel
1 krm nejlikapulver

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en fast deg. Om degen känns för blöt, tillsätt mera mandel. Strö socker på bakbordet och kavla ut degen på den, ca 1 cm tjock. Ta ut kakor. Låt kakorna vila på plåten i ca 1 timme. Baka i ugnen på 180 grader i 5 minuter. Var aktsam så att du inte bränner kakorna.

 

BAKTANKEN:

”Om folket inte har bröd, kan de ju äta kakor.” (Marie Antoinette)

 

BAKTIPSET:

Bakat en chokladkaka som inte smakar choklad? Då är risken stor att du helt enkelt har använt får dålig choklad eller choklad med för låg kakaohalt. Tänk på att blockchoklad helst bara ska användas för att skapa dekorationer och glasyr. För smakens skull bör du tillsätta av choklad av bra kvalitet, varför inte från schweiziska tillverkaren Lindt?  

 

BOKTIPSET:

Kärleksmums – 120 söta favoriter

Himmelska moussetårtor, läckra cheesecakes, ljuvliga maränger, spröda småkakor, klassiska kärleksmums och mycket, mycket mer finner du i denna frestande bakbok. Recepten är enkla och presenteras med inspirerande bilder.
Pris:  138 kr hos Adlibris.