Mmm... orotskakan med stort M!

Det nalkas snart skördetider och till skillnad från alla värmeälskare ser jag fram emot hösten. Hösten för mig är mysiga vandringar i färgsprakande natur, massor av tv-sända toppmatcher i fotboll och givetvis – härliga fikastunder med hembakta kakor. Min absoluta favorit är den som baseras på Lille Skutts favoritgodis - moroten. Det finns väldigt många recept på morotskaka, men det finns bara en som bär (och förtjänar) etiketten ”Den ultimata morotskakan” ...
Jag har provat mig fram med olika rapsoljor, krossad choklad och nötter i flera former och till slut hittat ett favoritrecept, som grundas på just "Den Ultimata morotskakan" i boken "Två systrars söta".
Hemligheten? Krossad ananans som gör kakan extra saftig!
Lycka till!
PS. Du som inte orkar baka själv och bor i eller i närheten av Ystad, kan njuta av den ultimata morotskakan ändå. Trädgårdstjänst serverar den nämligen i sitt café (på leverans av mig) mellan kl 10 och 14 på lördag!
INGREDIENSER:
Kakan: 2-3 medelstora morötter, 4 dl vetemjöl, 3 dl socker, 1/2 tsk salt, 1 tsk bikarbonat, 1 msk kanel, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl rapsolja, 2 ägg, 2 dl hackade valnötter, 2 dl kokosflingor, 1 dl krossad ananas.
Glasyr: 200 g cream cheese, 2-3 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker.
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund kakform. Koka morötterna mjuka, kör sedan till purè i matberedare, låt svalna. Blanda de torra ingredienserna. Rör
i olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt valnötter, kokos, morotspurè och ananas. Rör om ordentligt så att allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ca 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och provstickan är torr. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt den kallna under formen. Blanda ihop ingredienserna till glasyren (snåla inte på florsockret!) och bred den över kakan. Dekorera eventuellt med små morötter i marsipan.